пријава-со-е-новини
• македонски
Mirjana
Пијалок кој одговара на искушенијата и потребите на современиот човек
3.7.2013

 

„Пијалок кој одговара на предизвиците и барањата на современиот човек„

Им поставивме неколку прашања на г-ѓата Мирјана Франкович, директорка во компанијата ValeoVITA d.o.o. i Valeo, на менаџерот за маркетинг и проектно-развојните групи во компанијата Valens Int, на специјалисти за бизнис науки, на нутриционистката и личниот тренер за урамнотежен живот и убав изглед, за пијалокот‘’Sexses’’ .Г-ѓата Мирјана не само што ни ги представи проектите на групата ‘’Sexsesfull’’, туку и не поучи  за функционалните производи кои се во моментов, како што и самата кажува „нешто сосема вообичаено„ и бара, законски одредени стандарди во поглед на ознаките на прехрамбените производи, што позитивно треба да влијаат на нашето здравје. Проектот бил тежок, бидејќи сакале да направат висококвалитетен производ кој со задоволство ќе го консумираат сите потрошувачи, а и тие самите, па според тоа посебно внимание посветиле првенствено на безбедноста, позитивното влијание на здравјето и,   секако , на регулирање на поединечните пазари. Исто така, го пофали целокупниот тим и додаде дека проектот ‘’Sexses’’ представувал непроценливо искуство.

 

 ‘’Sexses’’ е стимулирачки пијалок. Зошто баш стимулирачки, значи како (врз основа на кои состојки) пијалокот делува, односно го стимулира човечкиот организам?

Стимулација, според речникот на македонскиот литературен јазик, значи: „да предизвика некој да стане од одговорен (поодговорен), од вреден (повреден); да поттикне или да предизвика (побрза) појава на нештото, (подобар) развој, како и да направи органите, организмот ја зголемат својата активност.

И токму тоа е ‘’Sexses’’, безалкохолен освежителен пијалок кој содржи бројни супернутриенти, витамини и минерали кои не поттикнуваат да работиме оптимално, ефикасно, поактивно, вредно, креативно и функционално во секој поглед.

‘’Sexses’’ е единствен пијалок кој содржи комбинација од супермикронутриенти, витамини и минерал цинк. Прв e во својата категорија, уникатен производ е на светскиот пазар и апсолутно прв во регионот. Произлезе како резултат од соработката помеѓу специјалисти  од различни науки, пред се нутриционистички и прехрамбено-технолошки. Веднаш после поставеноста е предмет на голем интерес, бидејќи тоа претставува одлична алтернатива за традиционалните енергетски пијалоци, од кои многу содржат и вештачки состојки, за кои потрошувачите генерално и не се запознаени од специјалистите на различните науки.

Дозволете ми прво да дадам неколку појаснувања на законската рамка. Законодавството за означување на прехрамбените производи, особено во поглед на нивните позитивни  ефекти на здравјето и општата состојба, е многу строго, и кај прехрамбените производи се забранува употреба на било какви тврдења во врска со здравјето, или доведување прехрамбени производи во врска со здравјето на луѓето. Производите може да имаат ознака само доколку се одобрени од страна на Европската агенција за безбедност на храна или доколку за тие прехрамбени производи постојат сигурни научни докази, меѓутоа вакви докази во суштина  се многу малку.

 А ‘’Sexses’’ е еден од нив. Поточно, тој содржи комбинација од природни растителни екстракти, витамини и минерали за кои постојат сигурни научни докази и за кои Европската агенција за безбедност на храна издаде позитивно мислење , што значи дека во склоп на рамките на своите надлежности и активности ги провери сите употребени состојки и ја одобри листата на индивидуалните побарувања во врска со здравјето за поединечните состојки. На пример: за минералот цинк знаеме дека е значаен антиоксиданс и дека во доволни количини има и други значајни улоги во организмот, со истото мислење се согласи и Европската агенција за безбедност на храна, со регулација 432/2012 исто така потврди и Европската комисија.

 

Како природните состојки и нивната уникатна комбинација во пијалокот ‘’Sexses’’ позитивно  влијаат на човечкото тело?

Како што објаснив претходно, само точно одбраните состојки-претежно витамини и минерали и ретко други микронутриенти како на пр: бетаглуканти  од јачмен и можеби уште некои-се состојки кои се научно докажани со позитивни ефекти. И само прехрамбените производи кои ги содржат тие микронутриенти во доволна мерка можат да бидат индицирани во тврдењата во врска со здравјето. Тврдењата во врска со здравјето се описи на функционалноста и улогата на состојките или вистинскиот ефект на тие состојки врз здравјето на луѓето.

‘’Sexses’’ содржи многу витамини од групата Б, а меѓу нив се и оние кои ја надминале важноста на Б комплекс и сега носат сопствени имиња. Тоа се, на пример: нијацин, пантотенска киселина, кобаламин. Посебно значаен е и минералот цинк.

Да набројам само за неколку од  најважните: нијацин (претходно витамин Б3) значително допринесува ослободување на енергијата во текот на метаболизмот, а исто така помага да се намали заморот и исцрпеноста. Намалувањето на замор и исцрпеност воедно ги придонесува и пантотенската киселина (витамин Б5), која покрај тоа помага и во придонесување на интелектуалниот капацитет.

Минералот цинк помага за одржување на конгитивната функција, се мисли –меморија, учење, асоцијација….она што колоквијално го нарекуваме „голема брзина при користење на кликерот„, нормално ниво на тестостерон, и има важна улога во заштитата на клетките од оксидативниот стрес.

 Маката и гваранот се супермикронутриенти, со кои во последниве години го запознаваме  и овој дел од светот, и кои добиваат голема важност. Маката, која во Јужна Америка ја консумираат со векови, содржи многу микронутриенти кои се исклучително корисни за човековиот организам и гваранот, кој во целиот свет , вклучувајќи не и нас, се покажува како природен извор на кофеин, исклучително се хранливи за организмот. Маточината и женшен – Што ново би се кажало за нив? Маточината со векови ја користеле нашите мајки, баби и прабаби, и со неа „лечеле„ односно помагале во илјада и еден проблем. Нејзината најважна улога е воспоставување рамнотежа на телото, поврзување на сите внатрешни текови на емоции и мисли.  

 

Зошто се одбрани баш тие состојки? Како одлучивте кои состојки треба да бидат присутни во пијалокот ‘’Sexses’’?

Од една страна го решивме проблемот на луѓето во модерните, исклучително предизвикувачки времиња, кои бараат дополнителни напори и настојувања, од друга страна пак , им помогнавме на тие исти луѓе – на нас – да добиеме можност за добра регенерација, освежување и соодветен одмор. Одморот е, всушност исто толку важен како и активноста.

Со развивањето на пијалокот кој ќе одговори на сите современи предизвици и барања ги имаме земено во предвид и следните барања на потрошувачите: пијалокот треба да биде безбеден, колку што е можно поприроден, ефикасен и со одлична научна позадина, со позитивно мислење од Европската агенција за безбедност на храна, и треба да има можност за користење на одобрените барања поврзани со здравјето. И „синергиски„ Ова последново го додадовме сами. Тоа значи дека сите состојки што се  употребени позитивно влијаат на здравјето на луѓето. Развојот траеше долго и е резултат на соработката меѓу експерти во различни области во науката. И мислам дека успеавме. Неколку пати после неколку чекори  во развојот ја проверувавме исполнетоста  на горенаведените барања, и се вративме и на почетокот со цел да се исполнат овие барања. На потрошувачите и на сите нас сакавме да им понудиме добар избор на освежителен пијалок кој навистина помага во намалување на заморот и исцрпеноста, ја избиструва мислата, и придонесува за поголема активност, но исто така и релаксира…

 

Пијалокот не содржи таурин. Која е предноста во споредба со останатите слични пијалоци?

Доколку прашате случајно избрани потрошувачи што е таурин и глукуронолактон, најмногу еден од десет ќе го знае одговорот, додека повеќето не се запознаени  со тие состојки, не знаат што тие претставуваат, поради што за нив тие не се добри, и „принудени се да им веруваат„ на производителите. Меѓутоа, ЕФСА до сега констатира дека овие две состојки се навистина многу малку проучувани за да се знае дали се навистина корисни и за што би требало да служат и затоа издаде негативно мислење за  нивна употреба.

 

Што мислите за денешниот тренд на зголемувањето на популарноста на пијалоците од природни состојки?  

Да, ние потрошувачите се повеќе сфаќаме дека она што е природно е поздраво. И секогаш со задоволство би посегнале за производи кои содржат природни состојки. Таков тренд е приметен во целокупната прехрамбена индустрија. И тоа е добро. Токму поради причината што пред малку ја опишав. Некои состојки или прехрамбени производи не се доволно проучени, и нивното внесување во организмот можеби и воопшто не е потребно, а за некои и не знаеме што би се случило во случај на долготрајно (прекумерно) внесување во организмот. Можеби се навистина безопасни и позитивно влијаат на здравјето, ама тоа треба да се докаже. Природните состојки во традиционалната исхрана на луѓето им се добро познати, многу безбедни и речиси не можат да не изненадат. Знаеме дека делуваат, во колкави количини, и знаеме како делуваат.  

 

Која природна состојка на пијалокот би ја нагласиле и зошто?

Не, јас не би нагласила само една состојка. Сите се многу добри и нивното меѓусебно дејство е клучна карактеристика на Sexes. Како и со сите добри нешта во животот, и во пијалокот „Sexes„ владее правиот однос помеѓу добрите состојки и нивното „синергиско„ дејство што е од клучно значење. Вистинските нешта во вистинска мерка. И само тој „синергиски„ ефект на сите состојки  на пијалокот Sexes му дава значајна  предност.

Би ги нагласила трите испреплетени дејства на трите клучни поврзувања на состојките:

-        Природните билни екстракти мака и гваран , кои се супернутриенти и кои не снабдуваат со енергија, маточината и женшенот, кои помагаат во енергетскиот баланс и насочување на истиот кон конструктивен избор.

-        Витамини Б (нијацин, пантотенска киселина, цијанокобаламин..)

-        Минерал цинк.

Витамините и минералите се добро проучени и нивното значење – како кај витаминот Б, така и кај цинкот – е добро познато во целата јавност.

 

На кој начин пијалокот ‘’Sexes’’ се разликува од останатите слични пијалоци кои моментално се достапни на словенечкиот пазар?

За разлика од традиционалните енергетски пијалоци, кои содржат бројни вештачки состојки кои ние потрошувачите не ги познаваме добро, ‘’Sexses’’ содржи само добро познати состојки.  

 

Кои се според Вас, другите важни факти кои ќе ги убедат потошувачите дека треба да пијат Sexes?  

Јас би ги истакнала четирите аспекти на ефикасност и безбедност на пијалокот „Sexes„ : употребените состојки, како што кажав пред малку, добро се познати и ефикасни. Билните екстракти се природни, а и некои други состојки, меѓудругото, кофеинот и инозитолот, се исто така природни. Тоа значи дека во организмот не внесуваме никакви нутриенти кои инаку не би ги внеле со здравата и урамнотежена исхрана. Тоа не може да се тврди за традиционалните енергетски пијалоци. На прво место е, секако, безбедноста. Понатаму кога зборуваме за ефикасноста, сите состојки се докажано ефикасни, употребени се препорачани количини кои ги дефинира ЕФСА или кои се изразени во бројни научни студии спроведени од страна на производителите на одредени состојки. Како трето, би ја истакнала одлично документираната научна позадина, која веќе ја споменав. И четврто, можеби и најважното, синергијата на сите употребени состојки.

 

Какво е Вашето мислење за пијалокот ‘’Sexes’’?

Со колегите со кои заедно го правевме пијалокот ‘’Sexes’’ водечката идеја ни беше да развиеме пијалок за кој со задоволство би посегнале ние самите и кој би го понудиле на своите најблиски. ’’Sexses’’ е здрав прехранбен производ, полн со важни микронутриенти кои инаку можат да ни недостасуваат, доколку не сме во можност редовно да консумираме разноврсна храна, соодветен е во напорните периоди, но и кога сакаме само да се освежиме. ’’Sexses’’ не стимулира да станеме она што најдобро можеме да бидеме. “To become the best one can be.“

Последни вести
Mirjana
3.7.2013
„Пијалок кој одговара на предизвиците и барањата на
Pločevinka Sexes
3.7.2013
Ви представуваме неколку факти за овој уникатен пијалок на словенечкиот и светскиот пазар...
Најнови настани
sexes2
2.7.2015, V vseh kinodvoranah Cineplexx
Ladies night 2.7.2015 v sodelovanju z SEXES !!! V kinodvoranah Cineplexx so bo začel predvajati film Vroči Mile XXL v sodelovanju z SEXES !!!! Sexes brezalkoholna osvežina pijača, ki navdušuje!!!!
Nina Pušlar.....malo drugače
10.4.2015, Nina Pušlar.....malo drugače
V petek, 10. aprila, vas vabimo v Mestni kino Metropol, na nepozaben koncertni večer, ki nam v okviru njene turneje poimenovane ...malo drugače, pripravlja Nina Pušlar.
Пијалок кој одговара на искушенијата и потребите на современиот човек

This site uses cookies for better performance and user experience.

Visiting this site you agree to use of cookies.

Find out more

Cookies on our web page

What is Cookie?

A cookie is a small piece of data sent from a website and stored in a user's web browse while a user is browsing a website. When the user browses the same website in the future, the data stored in the cookie can be retrieved by the website to notify the website of the user's previous activity

How do we use cookies?

A visit to a this page could generate the following types of cookie.

Strictly necessary cookies

These cookies are essential in order to enable you to move around the website and use its features, such as accessing secure areas of the website. Without these cookies services you have asked for, like shopping baskets or e-billing, cannot be provided.

2. Performance cookies

These cookies collect information about how visitors use a website, for instance which pages visitors go to most often, and if they get error messages from web pages. These cookies don’t collect information that identifies a visitor. All information these cookies collect is aggregated and therefore anonymous. It is only used to improve how a website works.

3. Functionality cookies

These cookies allow the website to remember choices you make (such as your user name, language or the region you are in) and provide enhanced, more personal features. For instance, a website may be able to provide you with local weather reports or traffic news by storing in a cookie the region in which you are currently located. These cookies can also be used to remember changes you have made to text size, fonts and other parts of web pages that you can customise. They may also be used to provide services you have asked for such as watching a video or commenting on a blog. The information these cookies collect may be anonymised and they cannot track your browsing activity on other websites.

4. Targeting and advertising cookies

These cookies are used to deliver adverts more relevant to you and your interests They are also used to limit
the number of times you see an advertisement as well as help measure the effectiveness of the advertising campaign. They are usually placed by advertising networks with the website operator’s permission. They remember that you have visited a website and this information is shared with other organisations such as advertisers. Quite often targeting or advertising cookies will be linked to site functionality provided by the other organisation.

Cookie management

Cookies can be managed via the web browser settings. Please, see you browser help how to manage cookies.

On this site you can always turn cookies on/off on menu item “Cookie Management”.

Website management

This website is managed by:

SEXES